background

Szendvicspanel

Szendvicspanelek - kiváló minőségű, esztétikus, megbízható, többfunkciós építőanyag

A szendvicspanel modern megoldás mind a lakossági, mind az ipari létesítmények építési projektjeihez. A szendvicspanelek olyan összetett elemek, amelyek padlók, falak és tetők építésére is kiválóan használhatók. A szigetelt panelek, vagyis a szendvicspanelek valamilyen szigetelő rétegből és két szerkezeti részből állnak.(Ezt a szigetelőanyagot, a két szerkezeti réteg fogja közre, vagyis „szendvicsben” vannak). A szendvicspanelek az 1970-es évek óta népszerűek, hiszen a hőteljesítményük, az energiahatékonyságuk és tartósságuk is kiváló, a szigetelt panelek ötlete valójában már az 1930-as évekre nyúlik vissza.

Nemcsak a külső, a belső is számít – Pur szendvicspanel

Az építőanyagok fejlődésének köszönhetően a szendvicspanel nagy utat tettek meg a korai prototípusaitól. Napjainkban ezek a panelek úgy tervezhetők, hogy ellenálljanak a különféle belső és külső körülményeknek, így bel- és kültéri használatra egyaránt kedvelt választás – tehát falak, homlokzatok, mennyezetek és tetőrendszerek esetében egyaránt kiválóak. A légmentesen záródó szendvicspanelek kiváló választást jelentenek például hűtőházi egységek építéséhez is, ahol sajátos belső éghajlati feltételek szükségesek ahhoz, hogy az élelmiszerektől a gyógyszerekig bármit biztonságosan tároljanak. A szendvicspanelek teljesítménye a belső szigetelő és a külső rétegekhez használt anyagoktól függően változik. Manapság a legnépszerűbb szigetelő az expandált polisztirol vagyis az EPS, az  extrudált polisztirol vagyis az XPS,  a poliizocianurát vagyis a PIR, a poliuretán közismert nevén a PUR,  és az ásványgyapot vagyis az MW. Bár minden anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, a pir és pur szendvicspanel jobban ellenáll a víznek és a tűznek, mint az EPS vagy XPS, és tartósabbak, mint az ásványgyapot vagy más anyagok.

A panelek használatának előnyei

A szendvicspanel minőségi, esztétikus, megbízható, többcélú építőanyag itthon és az építőipari világpiacon. A szendvicspanel univerzális anyag, amely alapelem lehet bármely épület építésénél, kezdve a lakóházaktól a hatalmas ipari, üzemi, kereskedelmi-szórakoztató komplexumokig, stadionokig, egészségügyi központokig, gazdasági és ipari építményekig.

Könnyen összelegózható szendvicspanelek

Függetlenül a felhasznált anyagoktól, a szendvicspanelek egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal gyorsabban telepíthetők, mint a több komponenst igénylő, hagyományos rendszerek.  Ahelyett, hogy a falakat és a tetőt lépésről lépésre kellene összeszerelni – ez a folyamat időigényes, és hajlamos az építési hibákra is – a szendvicspaneleket gyárilag úgy tervezték, hogy egykomponensű rendszerek legyenek, minimális időt, és energiát igényelve épülnek. Ez pedig jelentős munka-, idő- és anyagköltség-megtakarítást jelent az építők számára.

Vissza